Bedrijfsbezoek Produvar / Niek Oost (B&W en BvGB)

geplaatst in: Bedrijfsbezoek BvGB en B&W | 0

PRODUVAR UIT BEDUM LEGT DE LAT HOOG

Veel Bedumers kennen Dansschool Marijke aan Boterdiep Zz in Bedum. Maar weinigen zijn op de hoogte van het feit dat er in hetzelfde pand een automatiseringsbedrijf met internationale ambities zit: Produvar. Het bestuur van de BvgB  en het college van B&W brachten er de afgelopen week een bezoek.

Directeur/eigenaar Niek Oost studeerde af aan de RUG en begon in 2003 zijn eigen softwarebedrijf, ‘Oostsoft’. “Ik leverde online software voor bedrijven, webwinkels bijvoorbeeld,  om processen in die ondernemingen van overbodigheden te ontdoen. Zo kunnen mensen zich met nuttige werkzaamheden bezig houden.”

“In 2014 begon ik met Produvar. De oorsprong daarvan ligt in de productie op maat van betonnen keukenbladen. Ik heb software gemaakt die niet alleen de productie daarvan volledig automatiseert; ook naar het ordertraject, de planning en de facturering hoeft de ondernemer nauwelijks meer om te kijken. De systematiek is ook toe te passen in de productie van andere zaken dan keukenbladen.”

“Kern van de zaak”, zegt Niek Oost, “is dat we de bedrijfsprocessen heel scherp in beeld proberen te krijgen. Waar kunnen we de efficiëncy verbeteren en dus voor meer rendement, winst, zorgen? Ik streef er ook naar een systeem in te voeren dat breed door het personeel wordt gedragen en begrepen. Dat vermindert de kwetsbaarheid. Daarbij komt dat onze software zich van de concurrentie onderscheidt. We leveren maatwerk én flexibiteit.”

Keukenbladenproducent Evolve Productions uit Tynaarlo is een tevreden gebruiker van de Produvar-software. En hetzelfde geldt voor Panelenindustrie Toelevering uit Heerenveen. Dat bedrijf maakt werkbladen op maat voor kantoormeubelen. “Naast Produvar heb ik andere BV’s. Die leveren bijvoorbeeld software aan winkelketen Bruna en aan de Belgische bank BNP Paribas”, zegt Niek Oost.

En de toekomst? “Ik voorzie dat onze software op termijn de hele wereld over gaat. We worden een internationale speler. Ik denk dat we op termijn met 10, 15 mensen een kernteam vormen. Met daaromheen een schil van partners die zich bijvoorbeeld met verkoop en relatiebeheer bezig houden. We blijven daarbij óók oog houden voor de behoeften en wensen van kleinere, minder kapitaalkrachtige ondernemingen.”

Het bestuur van de BvgB en het college van BvgB gaan drie, vier keer per jaar bij bedrijven in de gemeente op bezoek. Niek Oost reageert enthousiast op de belangstelling: “Top! Ze hadden een luisterend oor én ze zien in dat het belangrijk is dat bedrijven uit Bedum ook buiten de regio kijken. Dat dat van belang is voor de werkgelegenheid.”