Bedrijfsbezoek BvGB en B&W bij Ekonoom Noordwolde

geplaatst in: Bedrijfsbezoek BvGB en B&W | 0

Ecologisch succesverhaal in Noordwolde

Peter van Kampen zag in 2001 een gat in de markt en startte vanuit Noordwolde, onder de naam EKONOOM, met de verkoop van biologische groente- en fruitpakketten. Die werden vooral in de stad Groningen weggezet. Het concept werkte en de markt groeide gestaag. In 2015 begon Van Kampen een online biologische supermarkt. Een schot in de roos: het bedrijf levert nu wekelijks aan zo’n 750 klanten in heel Nederland.

Vorige week brachten bestuursleden van de Bedumer bedrijvenvereniging en het college van B&W een bezoek aan het bedrijf. Eigenaar Peter van Kampen gaf ze tekst en uitleg. En er werd een lunch geserveerd. Ecologisch verantwoord, dat spreekt.

“We bezorgen in heel Nederland”, vertelt Van Kampen. “Voor de leveranties in Groningen en Drenthe maken we gebruik van onze eigen busjes, waarvan de koelinstallatie draait op zonne-energie. Voor bestellingen in de andere delen van het land maken we gebruik van een bezorgdienst.”

Noordwolde lijkt niet de meest logische keuze voor een bedrijf dat in heel Nederland levert. “Klopt”, zegt Peter van Kampen, “Maar zo groot is het land niet. Als je je transport efficiënt regelt en je zorgt er voor dat de auto’s vol vertrekken dan vormt afstand niet echt een probleem.”

EKONOOM telt 11 werknemers (6 fte) en is gevestigd in een boerderij aan de Noordwolderweg. In de webshop worden maar liefst 2.600 artikelen aangeboden en het assortiment groeit nog steeds. “In de webshop bieden wij biologische producten aan, en ook producten met een verhaal. Wat ons onderscheidt van het biologische aanbod in de supermarkt is dat wij een breder assortiment bieden, en bij ons is de herkomst van de producten altijd helder.” Veel biologische producten komen van boeren in de Noordoostpolder, maar voor het huidige aanbod wordt ook samengewerkt met regionale producenten. Het brood bijvoorbeeld wordt volledig gemaakt van ingrediënten van Groningse bodem. De Groninger Ommelanden is een sterk groeiende markt, op dit moment vooral Oost-Groningen. De klanten zijn bijzonder te spreken over de service en het aanbod van de Ekonoom. “Onze klanten zijn echte fans! Die beschouwen ons als de beste online bio supermarkt in het land. Kijk, zulke reacties: daar doe je het voor.”

Van Kampen, van oorsprong een Brabander, roemt zijn vestigingsprovincie. “Schitterend. Volop rust, ruimte en schone lucht. Een prima leefomgeving. En wat me ook erg bevalt, is de goede arbeidsmoraal. (Lachend) Vooral die van Bedumers!”

Het bestuur van de BvGB en de leden van het Bedumer college bezoeken drie tot vier keer per jaar bedrijven in de gemeente. Die bedrijfsbezoeken worden georganiseerd door de BvgB.